
Badacze z Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie sprawdzają wpływ oleju pozyskiwanego z jadalnych owadów na zdrowie człowieka.
Coraz więcej wskazuje na to, iż może on stać się wartościową alternatywą dla tłuszczów roślinnych i zwierzęcych, zarówno ze względów żywieniowych, jak i środowiskowych.
Czym jest olej z owadów i skąd się go pozyskuje?
Olej owadzi to tłuszcz wytwarzany z jadalnych gatunków owadów, takich jak świerszcz domowy, mącznik młynarek czy larwy czarnej muchy żołnierskiej. Insekty te charakteryzują się wysoką zawartością lipidów. Sprawia to, iż są odpowiednim surowcem do ekstrakcji oleju. Dla przykładu, z 4-5 kg suszonych larw czarnej muchy żołnierskiej można uzyskać około 1 kg tłuszczu.
Zaletą tego tłuszczu jest nie tylko jego skład, zawierający nienasycone kwasy tłuszczowe, minerały oraz związki przeciwutleniające. Jest to także źródło energii o dużym potencjale funkcjonalnym. Może być zatem wykorzystywany zarówno w przemyśle spożywczym, jak i jako składnik kosmetyków i dodatków paszowych.
Co badają polscy naukowcy?
Jak czytamy na łamach serwisu Nauka w Polsce, nad adekwatnościami oleju ze wspomnianej wcześniej muchy żołnierskiej pracują w tej chwili specjaliści z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie. Prowadzone są tam pierwsze badania żywieniowe, których celem jest poznanie wpływu oleju na funkcjonowanie układu pokarmowego i naszej wątroby.
Naukowcy chcą zbadać, jak ten nietypowy tłuszcz oddziałuje na mikrobiotę jelitową oraz metabolizm lipidów, czyli mówiąc prościej, jak wpływa na trawienie i przyswajanie tłuszczów przez organizm. Wyniki mogą rzucić nowe światło na zastosowanie oleju owadziego jako funkcjonalnego składnika diety.
Akceptacja konsumentów wciąż największym wyzwaniem
Pomimo wielu korzyści, szerokie wprowadzenie oleju z owadów na rynek spożywczy wciąż napotyka opór, szczególnie ze strony konsumentów. Wynika to głównie z barier kulturowych i braku przyzwyczajenia do takich produktów w zachodnich społeczeństwach. Właśnie dlatego tłuszcze owadzie często trafiają do żywności w formach trudnych do rozpoznania, jako składniki ciastek, przekąsek czy mieszanek olejowych.
W styczniu 2023 r. Unia Europejska dopuściła do obrotu kolejne formy żywności z owadów, w tym proszek ze świerszcza domowego. To istotny krok w kierunku normalizacji tego typu składników w diecie Europejczyków, choć do pełnej akceptacji jeszcze daleka droga.
*Źródło zdjęcia głównego: mrfiza / Shutterstock